Sevärdheter

Turismnäringen på Madeira är som nämnt av stor betydelse för den vackra öns ekonomi. Dess spännande historia har naturligtvis gjort att det finns mängder av sevärdheter att ta del av som turist. Många är de fantastiska byggnader som finns kvar sedan 1400-talet, naturen är fullkomligen slående och det finns mängder av kyrkor och palats som är mer än värda att besöka.

Byggnader på Madeira

Om du är på besök i det som har blivit huvudstaden på Madeira, Funchal, får du inte missa den vackra katedralen Sé, där du får se ett utmärkt exempel på den tidiga gudstron. Besöker du palatset Museu da Quinta das Cruzes får du uppleva det palats som byggdes för den första härskaren på ön. Palatset är byggt på en hög höjd, så att härskaren skulle kunna ha koll på alla som rörde sig till och från ön. Här finns mängder av antika möbler och konst, ett ljuvligt kapell, massor av salonger, en orkidéträdgård och en arkeologisk park.

Strax bredvid palatset ligger Convento de Santa Clara, som är ett kloster byggt för att skydda dåtidens nunnor. Klostret med tillhörande kyrka är ofantligt ståtligt och populärt för Madeiras kärlekspar att viga sig i.

Naturens sevärdheter på och runt ön


Vulkaniska klippor
Om du söker vulkanisk natur och tvära klippor ska du ta dig till Madeiras kuster. Här får du närmast en religiös upplevelse på grund av den mäktiga naturen, den klarblå himlen, de gröna bergen och det helt ljuvliga växtlivet. Madeira är känt för sin otroligt mångsidiga natur, då den norra kusten bjuder på en typ av skådespel, medan den sydliga ett helt annat.

Ett tips är att ta dig till Monte, den lilla byn som har utsikt över Funchal genom kyrkan Sehora de Monte. Byn är också känd för sina slädfärder som går på vägen ner mot byn Funchal Câmara de Lobos. Den söta lilla byn är känd för sitt fiske och som Winston Churchills motiv för de tavlor som hand målade på 50-talet. Många restauranger och barer är därför uppkallade efter Churchill.

Madeira har också ett antal obebodda öar väl värda att besöka. Bugio, Deserta Grande och Prego do Mar ligger runt 20 mil sydost om huvudstaden Funchal. Öarna är naturparker och även hem för munksälen som lever i Medelhavet och som är en av de mest utrotningshotade djurarterna i världen.

Vingårdarna med det berömda vinet

En semester på Madeira är inte komplett utan ett besök på någon av alla vinodlingar som ön kan bjuda på. Vingårdarna producerar det berömda Madeiravinet och här får ni möjlighet att strosa runt och se processen som ligger bakom framställningen av vinet.