Städer och platser

En vacker liten by vid namn Sao Vicente på norra Madeira är väl värd ett besök. Här hittar du de spännande grottorna Grutas de Sao Vicente, som är de absolut bästa underjordiska kanalerna för lava på hela Madeira. Första gången man hittade grottorna var 1885, men de kom till redan för 400 000 år sedan. Här kan du ta guidade turer tillsammans med en specialist, som lär dig allt om grottorna. I byn finns också flera vackra kapell. Speciellt ett är extra intressant och ligger nere vid havet i dalen. Det lilla symboliska kapellet sägs ha upprättats på platsen där Sankt Vincent uppenbarade sig år 1694.

Under en semester på Madeira bör du också hinna med att uppleva naturen så nära som möjligt. Vill du hinna med så många växter och botanik som möjligt på en och samma dag kan du besöka den botaniska trädgården Jardim Botanico. Trädgården är placerad på en vackert solig sluttning och här finns inte bara inhemska, utan också införda växter från världens alla hörn. En kaktusträdgård finns också anlagd, samt en del spännande växter som kaffeplantor, mango, kakao och bomull. Här ligger också en häftig papegojpark där du kan njuta av de vackraste fjäderfän du kan tänka dig.

Funchal – Madeiras huvudstad

Funchal är huvudstaden på Madeira och är en charmig gammal hamnstad, grundad redan 1421 när de portugisiska sjöfararna intog ön. Hamnen är fortfarande av betydelse för världens sjöfart och mycket av stadens aktivitet sker därför nere vid kajen. Funchal är idag en moderniserad stad, utan att för den skull ha tappat sin historia. Trånga små gränder och höga hus är ett strålande bevis för hur det såg ut förr. Här bor cirka 100 000 invånare, varav de flesta på något vis livnär sig på turismen.

I Funchal finns alltså mycket att se, missa inte katedralen Sé, konstmuseet Museu de Arte Sacra eller nunneklostret Convento de Santa Clara. Det finns gott om fler museer att besöka, samt mängder av vackra parker. Bara att promenera runt i Funchal kan räcka för många, då det finns så mycket att uppleva med bara ögat.

Funchal
Huvudstaden Funchal